GASLIGHTING

Zadnje dni mnogokrat naletim oz. slišim besedo gaslighting, pa sem želela o tem napisati nekaj besed.

Gaslighting je prikrita oblika psihološke manipulacije oz. čustvene zlorabe, ki običajno traja dlje časa in povzroči, da žrtev začne dvomiti vase, v lastne misli, spomine in dojemanje resničnosti. To pogosto vodi v negotovost, izgubo zaupanja, samospoštovanja in človeka zmede. Lahko je prisotna v vseh odnosih, najpogostejši pa je gaslighting v ljubezenskih in partnerskih odnosih.

Gaslighting je način manipulacije oz. duševne prevare, pri kateri partner, prijatelj, sodelavec spodkopava vaše dojemanje stvarnosti in vas skuša prepričati, da vse, kar je, je le plod vaše domišljije in, da sklepate nesmiselno. Cilj je pridobitev popolnega nadzora nad vami, ker niste prepričani, kaj je res in kaj ne, obenem pa nimate več niti osnovne samozavesti, postanete povsem odvisni od manipulativne osebe. Žrtev ima občutek, da se ji meša. Ne ve več, kaj je res in, kaj si samo domišlja. Če to povemo zelo preprosto, žrtev želi prepričati v to, da začne dvomiti vase, izgubi občutek za realnost in se začne spraševati, kaj je z njo narobe. Gre za torej obliko duševne prevare, ki sčasoma povzroči, da oseba začne dvomiti v to, kaj se je dejansko zgodilo in v lastno dojemanje sveta.

Gaslighting v slovenščini pomeni plinska razsvetljava, ki so jo uporabljali v petdesetih letih prejšnjega življenja. Za to obliko ni slovenskega prevoda in se tudi v slovenščini uporablja gaslighting.

Gaslighting je način, na katerega vam je odvzeta voljnost izbire.

Razumevanje, zakaj to delajo, sploh ne pomaga, ker zakaj ne obstaja. To izberejo početi. Ni razloga, ni utemeljitve. Zgolj izberejo.

To ni osebno!

Ljudje vas ne zlorabljajo zaradi vas, pač pa, ker ste edini, ki imate dovolj moči, da jih presežete. In, če vas lahko presežejo, potem to pomeni, da so močni.

Kako se s tem spopasti?

Protisredstvo je zavedanje. Zavedanje, da ste žrtev zlorabe. In, potem ukrepanje. Menim, da se je gaslighting zgodil že mnogim izmed nas. Tisti, ki prižge plinsko razsvetljavo, ni nujno, da se tega zaveda. Težava nastane, ko gre za ponavljajoče vzorce vedenja, manipulacijo in laži dlje časa. Takrat govorimo o čustveni zlorabi in takrat se je potrebno zaščititi. Potrebno je postaviti mejo, se pogovoriti z osebo, a v primeru, da oseba ni dovolj čustveno zrela, se je potrebno iz odnosa popolnoma umakniti. Tako boste najbolje poskrbeli zase in gradili zdrave odnose z ljudmi, ki so tega zmožni.

Accessova orodja so za uporabo tudi glede odnosov:

Kakšnega odnosa si pravzaprav želim?

Kaj bi bilo potrebno, da so moji odnosi zdravi?

Kaj bi bilo potrebno, da so moji odnosi z drugimi sproščeni, neobremenjeni in lahkotni?

Vprašanja opolnomočijo in nam pomagajo do več zavedanja, zato jih je koristno uporabljati v praksi.