KAKŠNO PARTNERSTVO SI IZBIRAŠ?

Kakšne partnerje pritegnemo v naše življenje, kakšne partnerje si izbiramo? Ponavadi so to vzorci, ki so nam poznami, vzorci, ki jih povzamemo od naših staršev. Ker tisto, kar nam je poznano, nam predstavlja varnost. Kaj vse smo pripravljeni tolerirati, koliko sebe smo pripravljeni dati v odnos je zgolj naša izbira? Koliko smo odvisni od zadovoljevanja potreb našega partnerja in, kaj vse pričakujemo in, kadar ni po naših željah in pričakovanjih, smo prizadeti, užaljeni, v drami?

Najprej je pomembno imeti rad sebe, gojiti samospoštovanje, imeti lastno identiteto, zdravo samopodobo, šele takrat smo en del v odnosu. In, če je na drugi strani partner, ki tega nima, ne zmore, ne more biti celota, ki dopolnjuje. Prazna posoda ne mora dati ničesar in, v kolikor tukaj pričakujemo ljubezen, pozornost, spoštovanje, hvaležnost, čakamo in pričakujemo zaman. Samo trpimo. Ljudje ne morejo dati nekaj, česar sami nimajo. Navsezadnje ljudje vedno delajo najbolje, kot vejo in znajo. V kolikor se znajdemo v partnerstvu s pričakovanji in željami, kaj bi partner vse moral početi za nas, ali ne bi smel početi, je morda čas, da se ozremo vase. Da ugotovimo na kakšen način zadovoljujemo psihološke potrebe. In, če so te potrebe po povezanosti in ljubezni zgolj odvisne od drugih ljudi, imamo lahko recept za razočaranje. Drugi ljudje, vključno naši partnerji so svobodna bitja, to bodo tudi ostali, pričakovati, da bodo vedno zadovoljevali naše potrebe je nerealno. Tukaj je pomembno zavedanje, da smo v partnerstvu lahko doprinos en drugemu takrat, ko je del naše posode poln. Za drugi del mora poskrbeti oseba na drugi strani. Poti namesto drugega žal ne moremo prehoditi. Vsak to lahko stori sam, v svojem tempu, po svojih najboljših močeh. Včasih se zgodi, da je razdalja prevelika, zato ni nihče kriv. Včasih na neki točki pride, da nimamo več enakih vrednot, skupnih ciljev ali interesov. Nič narobe. Se zgodi. Nič ni dobro ali slabo, vse samo je.

Razhodi so boleči, a čez čas tudi te neprijetni občutki minejo. In, če znamo poskrbeti zase, za zadovoljevanje svojih potreb na način, ki ni toliko odvisen od drugih, so tudi težke in naporne situacije v življenju lahko priložnost za rast. Ker v resnici celo življenje je zgolj učilnica. Koliko smo pripravljeni to videti, sprejeti, zrasti, je odvisno zgolj od nas samih?

Srečno partnerstvo je tisto partnerstvo, v katerem  nam je odnos v doprinos, v katerem skupaj rastemo, se dopolnjujemo, smo tisto, kar smo, se sprejemamo in si dovolimo biti ranljivi. Kajti to ljudje smo- ranljivi. In tega si ne dovolimo biti, pokazati, kajti mnogokrat delujemo iz ega. In ego uničuje odnose, pa ne pišem o zdravem egu, ko postavljamo zdrave meje, ko poskrbimo zase, pač pa o egu, ki podira vse pred seboj in, ki se ne ozira na občutke drugih.

Najprej je pa pomembno zavedanje, ker, ko ozavestimo stvari, takrat jih šele lahko spremenimo. In Access bars terapija briše tudi vse nekoristne vzorce na področju odnosov. Več ko tega prejmemo, več imamo zavedanja in jasnosti.

Kakšno partnerstvo si izbiraš ti?